Някои сектори смятат, че по-ниският данък трябва да е постоянен

Депутатите приеха срокът, в който ще действа намаление на ДДС, да бъде удължен. Така намалението остава в сила до края на 2022 година. Досега вместо 20%, ДДС беше намалено на 9%. Някои сектори у нас обаче не са удовлетворени от решението. Според тях намалението трябва да остане за постоянно, а не да има временен характер.

9% ДДС за ресторантьорите и бебешките храни до края на 2022 г. Депутатите удължиха срока на намаленото ДДС за някои сектори

„Не сме напълно удовлетворени, ще настояваме това да остане за постоянно. Това ще бъде добър стимул за сектора да се развива и да инвестира. Така ще се конкурентноспособни. В цяла Европа работят с намалена ставка по принцип, а не само заради COVID кризата”, обясни съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

На същото мнение са и книгоиздателите.

„ДДС за книгите е намалено в много страни, не и у нас Миналата година разходите за производство на една книга скочиха с между  40 и 100%. В същото време книгите в България, са много по-евтини от тези в Европа, заради ниската покупателна способност у нас. Много неща трябва да бъдат направени в сектова, едно от тях е намаляването на ДДС и то за постоянно”, коментира от своя страна Мая Атанасова, зам.-председател на Асоциация „Българска книга”. По думите й намаляването на ДДС по света, води до намаляване на цените на книгите.

„С 9% са спаднали цените на книгите по света за миналата година. У нас обаче цените, необходими за направата на една книга, значително се повишиха”, допълни тя.

Павлин Петров допълни, че нивата на ДДС няма как да повлияят на крайния потребител.

ЗАРАДИ ЦЕНОВИЯ ШОК: Идея за намаляване на ДДС за тока

„Това единствено ще остави цени в бизнеса, с които той да инвестира и да си покрива разходите. Промяна в цените за крайния потребител няма как да има. Ресторантьорският сектор е единственият, за който се вдигна и минималния осигурителен праг. С решението на депутатите изглежда така сякаш нещо ни се дава, но в същото време ни се и взима”, каза още той.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов е на мнение, че акцентът трябва да бъде върху хората и секторите, които действително имат нужда от това намаление.

„Не съм убеден, че за ресторантьорския сектор трябва да се погрижим на първо място. Акцент трябва да са млякото, хлябът и други важни за хората стоки. Данъчната система у нас категорично трябва да се преосмисли. Ако направим изчисленията ще видим, че бизнесът получава от държавата повече средства, отколкото внася с данък „Печалба”. Излиза, че българският народ финансира бизнеса”, коментира Манолов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: