Той обяви това от парламентарната трибуна в Народното събрание

„Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател”. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на първия блиц контрол в парламента за 2022 година в отговор на въпрос на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Кабинетът все пак ще насърчава имунизацията.

„Българското население трябва да се ваксинира, аз не искам да съм министър-председателят, който ще отброява умрелите хора”, заяви Петков. „Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите”, каза още премиерът. 

От парламентарната група на „Възраждане” приветстваха обещанието да няма задължителна ваксинация. Но критикуваха и сегашните действия на властта.

Радев: България продължава да бъде открита за диалог със Северна Македония

„Зеленият сертификат доведе до принудителна ваксинация и въведоха данък „Труд” - или имаш зелен сертификат, или не ходиш на работа”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От партията напомниха, че другата седмица ще правят голям протест срещу зеления сертификат.

„Не се притеснявайте - и за вас ще има бял автобус”, закани се Костадинов.  

„Г-н Костдинов, другата седмица ще има протест, който може да протече само по един начин – законно”, отговори му председателят на НС Никола Минчев.  

„Само да кажа за протестите - аз съм бил на протестите пред белия автобус, при ГЕРБ, бил съм на всички протести и не ни е страх от протести. За мен е безотговорно в средата на следваща COVID вълна да се заразяват един друг. Ако това го направите, аз лично ще обявя това като неправилно действие”, заяви Кирил Петков.

„Здравният сертификат представлява една форма на ограничаване. Смятате ли, че здравният сертификат е това, което ще ни предпази и ще спре пандемията? В момента щамът Омикрон гази сертифицирането  население точно както глиган минава през люцерна”, заяви доц. Атанас Чорбанов от „Има такъв народ”.

Малко по-късно в кулоарите премиерът уточни кога може да отпадне зеленият сертификат.

„В момента ваксинираните са 35%. Наистина искаме да махнем зелените сертификати. Единственият начин за това е да стигнем до нива от поне 70% ваксинирани”, каза Петков.

Нови финансови стимули като еднократните 75 лева за пенсионерите при ваксинация обаче няма да има.  

Колкото до мораториума върху цените на енергията, Петков обеща той да падне възможно най-бързо, но все още се правели анализи. Не очаква и след отмяната му цените да тръгнат нагоре.

„Не вярвам да бъдат още по-високи. Мораториумът ще падне веднага щом направим анализ и сме ограничили всички течове от системата. Милиард и половина е целият пакет за бизнеса. Тези помощи ще започнат със 185 лева на мегават час”, обясни Петков.

Той беше питан от депутатите и за позицията на България за присъединяването на Северна Македония към ЕС. Категоричен е, че страната ни няма да направи отстъпка от позицията и ще защити националния интерес. А на 18 януари Петков ще посети Северна Македония.

„Позицията на България към преговорния процес със Северна Македония се запазва и то в точките от коалиционното споразумение”, заяви премиерът в отговор на въпрос на Екатерина Захариева, външен министър в предишното редовно правителство. 

„Тази позиция е същата, като я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да наградят тези взаимоотношения. Не разбирам защо през 2021 г. ние нямаме нито едни полет София-Скопие. Няма една влакова линия между двата града, както и общ културен календар и повече взаимодействия между нашите бизнеси. Тези пет групи ще бъдат точно в тези области”, каза той.

„В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ. Имаме и пълна координация в Министерския съвет. Това, че на 18 януари отиваме на разговори показва, че добросъседството е основен принцип при взаимоотошенията със Северна Македония”, посочи Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.