Страните в конфликта не са склонни на компромиси, смятат експерти

Играта на нерви между Русия и Запада продължава. На този етап никой не изглежда склонен да отстъпва, смятат наблюдателите. Престрелката с думи между Москва и Вашингтон продължи и днес- след разговор между украинския президент Володимир Зеленския и американския Джо Байдън.

В разговора с украинския президент Зеленски, Джо Байдън е потвърдил готовността на Вашингтон да отговори решително, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Байдън е предупредил още, че има "явна възможност" Русия да предприеме военни действия спрямо Украйна през февруари.

„Ако зависи от нас, Руската федерация - няма да има война. Ние не искаме война, но няма да допуснем нарушаване на интересите ни. Няма да допуснем също и игнорирането на интересите ни”, категоричен е външният министър на Русия Сергей Лавров.

Лавров: Русия не иска война с Украйна (ВИДЕО)

В първа реакция, след като Москва получи отговорите на НАТО и Съединените щати за гаранции в областта на сигурността Владимир Путин заяви, че Западът не е отчел опасенията на Русия. В телефонен разговор с Еманюел Макрон Путин каза, че внимателно ще проучи отговорите преди да предприеме следващи действия.

Все пак на този етап изглежда дипломацията има превес. Руският външен министър заяви, че американските предложения в сферата на сигурността са по-добри от тези, получени от НАТО. И добави, че очаква да се срещне с американския държавен секретар в следващите две седмици. На този фон Русия продължава маневрите и военната активност в близост до границата с Украйна, включително и в Черно море.

„Що се отнася до руското струпване на военни, продължаваме да виждаме, включително през последните 24 часа, ново разполагане на бойни сили. Казваме от доста време, че ново нахлуване на Русия може да бъде неизбежно и неизбежно означава неизбежно”, обясни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

САЩ преговарят с Унгария за временно разполагане на войски

Съединените щати все пак се надяват Русия да разгледа предложенията на Вашингтон и да се върне на масата за преговори. В случай, че това не стане се подготвят тежки санкции.

„По отношение на Северен поток 2 – ние продължаваме да водим много силни и ясни разговори с нашите германски съюзници и искам да бъда ясена. Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, Северен поток 2 няма да се придвижи напред”, добави заместник- държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

От Брюксел генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът не възнамерява да изпраща части в Украйна. В момента се оценява необходимостта от допълнително присъствие по източния фланг.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.