Йенс Столтенберг подчерта, че Украйна не е член на Алианса и не може да се възползва от правилата ѝ

НАТО няма да изпрати войници в Украйна, дори русия да нахлуе в страната. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Норвежецът подчерта, че Алианса вече е помогнал и продължава да помага за изграждането на отбраната на Украйна. Но войници няма да бъдат изпратени, защото Киев не е пълноправен член на организацията и не може да се възползва от правилата й.

Това изказване съвпадна с позицията на Великобритания. От Лондон казаха, че и в момента имат военни съветници в Украйна, но изпращането на бойни части е крайно невероятно, дори Русия да предприеме настъпление.

Оценката на британците е, че заплахата от руска инвазия е реална, а помощ се оказва не само на Украйна, но и да други съюзнически страни в региона. 

"Нямаме планове за изпращането на бойни части на НАТО в Украйна. Имаме инструктури там и помагаме да модернизират отбраната си и да повишат капацитета си, включително за киберзащита. Страните членки на НАТО осигуряват оборудване и отбранителни оръжия, като изпратените от Великобритания противотанкови ракети. Така че, правим много неща, за да помогнем на украинците да изградят способност да се отбраняват. Но Украйна не е член на НАТО и не може да очаква 100-процентовите гаранции за безопасност, които активира атака срещу член на Алианса", заяви Столтенберг.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.