Страната определи получения отговор като недостатъчен

Русия иска нови обяснения от НАТО. Москва смята, че отговорът, който получи от Алианса на исканията им в сферата на сигурността, не е достатъчен. Външният министър Сергей Лавров заяви, че от НАТО на практика не са им отговорили дали възнамеряват да гарантират своята безопасност за сметка на Русия. Лавров каза още, че обещания няма да са достатъчни и Русия иска законово обвързващи ангажименти от Алианса.

НАТО няма да изпрати войници в Украйна

„Чрез Министерството на външните работи изпращаме официалното искане. Както до НАТО, така и до Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Призоваваме ги да обяснят как възнамеряват да изпълнят декларираните от самите тях намерения да не застрашават сигурността на други страни, докато засилват своята. Ако нямат намерения да го правят, нека обяснят защо. Това ще е ключово, за да определи самите ние какво ще докладваме на президента Владимир Путин”, коментира Лавров.

По-рано Москва поиска от НАТО да се изтегли от всички страни от бившия Източен блок, дори от държавите, които членуват в Алианса. От Брюксел отказаха както да се изтеглят, така и да гарантират, че никога няма да приемат Украйна в НАТО.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.