Независим орган трябва да преброи грешките от вота, смята още преподавателят

Резултатите от проверка на секционните протоколи, от местата, където е имало и машинно гласуване показват най-често повтаряните грешки, които са резултат от недостатъчно добро обучение и информираност на членовете в комисиите, а не от грешки в работата на машините. Това каза в ефира на „Денят на живо” преподавателят на СУ „Климент Охридски” Ваня Нушева. По думите й не машините, а членовете на СИК грешат.

„Със студенти извършваме сравнително изследване, което има за цел да установи какви са проблемите и дали бъркат машините или членовете на СИК. През последните няколко месеца представители на различни политически партии разпостраняват своето възприятие и субективна оценка, че машините са виновни за объркването по време на избори и за резултатите.Резултатите от проверката показват съвсем друго”, обясни тя и добави, че функцията, която се възложи на СИК за повторно преброяване на машинните разписки, не е била изпълнена напълно.

Ще се справят ли всички с машинното гласуване? (ВИДЕО)

„Начинът, по който би трябвало да се проверява машинното гласуване, е чрез проверка на софтуера, чрез публично предоставян на възможност за проверка от външен независим фактор", коментира още преподавателят.

Ваня Нушева обърна внимание и на проблема с корупцията у нас.

„Спрямо другите страни в ЕС България отново се намира в неблагоприятна позиция, заставайки на последно място. В глобален план сме на 78 място от общо 180 държави”, допълни Нушева.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: