Бившият президент на Украйна смята, че практиката на Русия да се "грижи" за украинската политика е приключила

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко реагира отрицателно на изявлението на руския президент Владимир Путин за готовността му да му предостави политическо убежище.

Според него руската практика да се грижи за украинската политика е приключила още през 2014 г., а сегашната ситуация ще бъде решена без участието на Кремъл.

От друга страна Порошенко обвини настоящия украински държавен глава Владимир Зеленски, че прави услуга на Путин, като преследва проевропейската опозиция в Украйна.

"Съветвам Владимир Александрович да спре да угажда на Путин и да започне да защитава страната. И да насочи натам своите и усилията на правоохранителните органи, които сега са се занимават повече Порошенко, отколкото с руската заплаха“, написа бившият президент в социалните мрежи.

По време на съвместната пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон на 7 февруари Путин обяви, че е предложил Русия да предостави при нужда политическо убежище на Петро Порошенко. Бившият украински държавен глава е заподозрян за държавна измяна. Путин припомни, че именно Порошенко е подписал Минските споразумения, които предвиждат автономия за превзетите от руски сепаратисти Донецка и Луганска области. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС