Дори и да се премахват ленти от българското знаме, историята няма да се промени, категоричен е шефът на БТА

С откриването на пресклуба на БТА в Скопие България вече ще има видимо присъствие в РС Македония. Това каза в ефира на „Денят на живо” шефът на БТА Кирил Вълчев. По думите му до сега информационната кореспонденция между България и РСМ беше само формална.

„До преди години получавахме информация за случващото се в Скопие през медии в Москва, Вашингтон и други големи световни агенции. Нашите колеги от Македония също използваха тези източници, защото нямаха кореспондент в София, както и ние нямахме в Скопие. Обменът на информация между двете страни беше формален. Сега постигнахме договорености с директора на МИА. Ще избираме една важна и интересна новина, а македонските колеги ще трябва да я публикуват такава каквато е. Ние ще правим същото. Най-често ще изпращаме новини, които смятаме за интересни и такива, свързани с участието на България в най-различни европейски формати. Нека видят какво е да си в ЕС. Акцентът ще бъде, че България е част от ЕС и сме повече от една национална държава. Ние сме част от нещо много по-голямо”, обясни той.

Българи и македонци почетоха паметта на Гоце Делчев в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кирил Вълчев коментира още, че в историята всичко е записано, като няма нужда да се пренаписват вчерашни новини.

„В бюлетините на БТА от 1904 година, касаещи публикации за Македония, ясно е записано за български училища, Българската екзархия, българските войводи. Това са бюлетини не само на пратеници на БТА, но се цитират и чуждестранни тогавашни агенции. В историята всичко е ясно. Важно е да разберем, че не може да смениш новите от вчера. Това би означавало да произведеш фалшиви новини”, добави Вълчев.

Джамбазки сезира ЕК за откъснати ленти с българското знаме от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие

Във връзка с вандалския акт, при който бяха премахнати ленти от българското знаме от венците на гроба на Гоце Делчев в Скопие, Кирил Вълчев коментира така:

„Дори и да се премахват ленти от българското знаме, историята няма да се промени. Ясно е, че Гоце Делчев е българин. В историята всичко е ясно, въпросът е какво прави от тук нататък.

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: