Изказването идва на фона на стартиралите руско-беларуски военни маневри

Украинският президент Володимир Зеленски осъди  като средство за "психологически натиск" струпването на руски войски по границите на страната му. Изказването му става в деня, когато на територията на Беларус започнаха руско-беларуски военни маневри, предаде Франс прес.

"Смятаме, че струпването на войски близо до нашите граници представлява средство за психологически натиск от страна на нашите съседи. Тук няма нищо ново. Що се отнася до рисковете, те съществуват и никога не са изчезвали от 2014 г., годината на анексирането на Крим от Русия и началото на конфликта с подкрепяни от Москва сепаратисти в Източна Украйна. Въпросът е в равнището на тези рискове и как реагираме на тях ", каза Зеленски, цитиран в прессъобщение на президентството.

Столтенберг: НАТО обмисля дългосрочно присъствие на бойни групи в района на Черно море

Според руското министерство на отбраната маневрите ще продължат до 20 февруари и ще се водят на пет военни полигона, в четири военновъздушни бази и "различни обекти" в Беларус, по-специално в района на Брест, на границата с Украйна.

Украйна започва днес собствени маневри в отговор на руско-беларуските учения "Съюзна решимост 2022", които Киев и Западът смятат за част от военната ескалация от страна на Русия в региона, предаде Ройтерс.

Русия и Беларус започнаха военното учение „Съюзна решимост 2022“

Украинският министър на отбраната Олексий Резников обясни, че украинските маневри също ще продължат до 20 февруари и въоръжените сили ще тренират използване на дронове "Байрактар", противотанкови системи "Джавълин" и ракети NLAW, доставени от чуждестранни партньори.

Украйна не съобщава броя на войниците и въоръжението, които ще участват в учението.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БТА