Резултатите от него задължително ще се превърнат в закон

Швейцария ще гласува на спорен референдум. Той може да я превърне в първата държава, която забранява научните тестове върху животни.

Няколко организации за защита на животните събраха достатъчно гласове, за да предизвикат народното допитване. Резултатите от него задължително ще се превърнат в закон. Само в швейцария при различни научни екперименти умират около 500 хиляди лабораторни мишки, кучета, котки и дори коне.

Швейцария започна да облекчава COVID мерките

Но учените казват, че за да бъде пуснато в употреба ново лекарство, няма друг начин да се тества, дали е безопасно за хората.

"Животните не трябва да страдат заради хората. Това е. Опитите с животни с научна цел са много спорни и водят до крайно различни резултати," сподели инициаторът на референдума Ренато Верндли. 

"Не съм съгласна с подобна забрана. Отговорите, които търсим в тези тестове, са начина по който да постигнем прогрес в биологията. Помагат да разработим по-ефективно лечение. Да имаме по-добро разбиране как действат болестите", заяви от своя страна изследователят от Университета на Цюрих Марис Ван дер Брок, изследователят от Университета на Цюрих.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова