Киев е изпратил запитване, обяви украинският външен министър

Украйна е изпратила до Русия запитване, в което настоява в рамките на 48 часа да получи подробни разяснения относно „военната си дейност“ в районите в непосредствена близост до територията на Украйна, включително в Крим. Това заяви днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба, като уточни, че Киев прилага механизма за намаляване на опасността, съгласно Виенския документ от 2011 г.

Русия и Западът си размениха взаимни обвинения за Украйна

„Ние официално приложихме механизма за смекчаване на опасността в съответствие с раздел III от Виенския документ и поискахме от Руската федерация да предостави подробни разяснения относно военните дейности в райони, съседни на територията на Украйна и във временно окупирания Крим“, написа Кулеба в пост в Twitter.


Русия има на разположение 48 часа да отговори. Ако не бъде получен такъв отговор или той съдържа недостатъчна или ненадеждна информация, Украйна ще се обърне към Русия и към други държави - участнички във Виенския документ, за свикване на извънредна среща, на която Русия трябва да предостави подробни обяснения, уточни министърът.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов
Източник: БГНЕС