Те са доста над 100 000, заяви говорителят Джон Кърби

Русия е укрепила силите си по границата с Украйна през уикенда, заяви говорителят на Пентагона, въпреки съобщението на Москва, че прекратява някои военни учения.

„Руският лидер Владимир Путин продължава да увеличава силите си по границата с Украйна и в Беларус, дори само през уикенда те са доста над 100 000", заяви говорителят Джон Кърби пред CNN.

"Не става въпрос само за броя", продължи Кърби. "Става дума за комбинираните възможности на въоръжението, с които разполага - от всичко, от бронетехниката до пехотата, от специалните операции до кибернетиката и противовъздушната и противоракетната отбрана."

Лавров: Има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път

Съединените щати предупредиха, че руското нахлуване в Украйна може да е неизбежно, а западните им съюзници заплашиха с унищожителен пакет от икономически санкции в отговор.

Днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви края на някои от мащабните военни учения на Москва в Русия и Беларус, въпреки че каза на Путин, че други продължават.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви пред Путин, че има "шанс" за постигане на споразумение по сигурността със Запада, което изглежда като възможно отстъпление на фона на бушуващото напрежение.

Световната банка изтегля служителите си от Украйна

"Възможностите ни далеч не са изчерпани, те със сигурност не трябва да продължават безкрайно, но бих предложил да продължат и да се увеличат", каза Лавров.

Въпреки признаците за намаляване на напрежението, Кърби потвърди, че лидерът на Кремъл има всички възможности да започне мащабна, конвенционална военна офанзива в Украйна по всяко време или дори по-малка атака за дестабилизиране на страната.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС