От Вашингтон твърдят, че информацията им е достоверна

САЩ предупредиха ООН, че разполагат с информация за това, че Русия има списъци на украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери в случай на инвазия. Това се казва в писмо, получено от АФП в неделя.

В него пише още, че САЩ са дълбоко обезпокоени и предупреждават за потенциална катастрофа, свързана с нарушаване на човешките права.

Байдън свика Съвета за национална сигурност

"Разполагаме и с достоверна информация, че руските сили вероятно ще използват смъртоносни мерки за разпръскване на мирни протести или предполагаема съпротива от страна на цивилното население", се казва още в посланието, адресирано до върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

В нотата, подписана от Батшеба Нел Крокър, посланик на САЩ в ООН в Женева, се предупреждава, че руската инвазия в Украйна може да доведе до злоупотреби като отвличания или изтезания и да бъде насочена срещу политически дисиденти, религиозни и етнически малцинства и др.

Над 61 000 жители на Донбас са пристигнали в Русия

По оценки на САЩ и западните съюзници през последните седмици Русия е разположила над 150 000 войници в близост до границите на Украйна. Москва отрича, че планира да нападне съседката си, но иска гаранции, че тя никога няма да се присъедини към НАТО и че западният алианс ще изтегли силите си от Източна Европа - искания, които Западът отказва да изпълни.  

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС