Договорите бяха подписани от руския президент и ръководителите на ДНР и ЛНР

Държавната дума, Долната камара на руския парламент, ратифицира единодушно договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ със самопровъзгласилите се Донецкат и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), предаде ТАСС. Вчера Русия призна двата сепаратистки района в Украйна за независими държави с укази, подписани от президента Владимир Путин.

ДНР и ЛНР ратифицираха договор за сътрудничество с Русия

Държавната дума направи поправки в законите за ратификацията, съгласно които договорите влизат в сила от момента на публикуването им. Те бяха подписани от руския президент, от една страна, и ръководителите на ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, от друга. Според споразуменията, които са с идентичен текст, "страните ще изграждат отношенията си като приятелски държави, последователно ръководейки се от принципите на взаимното зачитане на държавния суверенитет и териториална цялост и мирното уреждане на споровете", както и на принципите на равноправието и ненамесата.

Реакцията на света след решението на Москва (ОБЗОР)

Договорите обхващат сферите на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и охраната на границите, защитата на правата на етническите малцинства и други.

„Беше взето правилно решение. Беше направена първата изключително важна крачка към мира и в посока на решително противодействие на онези авантюристи, които събраха 130 хиляди украински войници край Донецк и Луганск”, заяви Генадий Зюганов.

Късно снощи, в телевизионно изявление, Путин обвини Киев, че е американска колония с марионетен режим, която планира да създаде свои ядрени оръжия. Днес той продължи реториката си.

„След разпадането на Съветския съюз Русия призна всички нови геополитически реалности и активно работи за укрепване на нашето взаимодействие с всички държави, независими държави, възникнали в постсъветското пространство. За съжаление, след държавния преврат в Украйна не виждаме такова ниво и качество на взаимодействие с Украйна. Искам да подчертая, че това стана след държавния преврат и незаконното завземане на властта от тези, които го извършиха”, заяви Путин.

По-рано той разпореди в отцепените региони да бъдат изпратени руски миротворци. Нещо, което се случи веднага. А очевидци съобщиха за колони от военни превозни средства без някакви отличителни знаци, включително танкове и БТР-и в покрайнините на Донецк.

Реакцията от Киев не закъсня. В обръщение към нацията украинският президент Владимир Зеленски отхвърли всякакви териториални отстъпки и обвини Русия, че подкопава усилията за мир.

„Украйна определя действията на Руската федерация като нарушаване на целостта в суверенитета на територията на Украйна. Цялата отговорност за последствията от тези решения е на политическите власти на Русия”, каза той.

Зеленски призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия. Той допусна възможността за скъсване на дипломатическите отношения с Федерацията.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.