Според депутата Кира Рудик става дума за ситуацията, възникнала във връзка с признаването от Русия на така наречените ДНР и ЛНР

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се срещне тази вечер от 19:00 ч. с лидерите на парламентарните фракции и групи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на агенция УНИАН.

Депутатът Кира Рудик е информирала журналистите за срещата, която ще се проведе в кабинета на президента.

Според нея става дума за ситуацията, възникнала във връзка с признаването от Русия на така наречените ДНР и ЛНР,  и за необходимостта от разработване на съвместни мерки за противодействие на руската агресия.

Закривайки днешната парламентарна сесия, председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук заяви: "Днес в 19:00 ч. президентът на Украйна заедно с представители на службите за сигурност кани на среща представители на фракциите и групите".

След признаването на независимостта на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики от страна на руския президент Владимир Путин късно снощи, украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че това нарушава териториалната цялост на Украйна и фактически е излизане от Минските споразумения.

В двата региона продължава мобилизацията на цивилното население, а според очевидци, окупаторите задържат и непълнолетни, съобщават украинските медии. Хиляди жители от окупираните региони са прехвърлени в руските гранични области в рамките на организираната от Москва „евакуация“.

Продължава ескалацията по линията на съприкосновение. През последното денонощие са ранени 12 бойци, шест са получили бойни травми, а двама са починали.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.