Председателката на горната камарата каза, че очаква тези сили да изпълняват миротворчески функции

Горната камара на руския парламент одобри единодушно днес искането на президента Владимир Путин да получи официални правомощия за разполагане на руски въоръжени сили в чужбина, предаде БТА. Председателката на камарата Валентина Матвиенко каза, че очаква тези сили да изпълняват миротворчески функции.

За решението гласуваха 153 сенатори, отбелязва ТАСС. Използването на въоръжените сили в чужбина трябва да се основава на общопризнатите принципи и норми на международното право. Общата им численост, районите на действието им, поставените задачи и сроковете на пребиваването им извън руска територия ще се определят от руския президент в съответствие с Конституцията, се казва в постановлението. 

Документът влиза в сила от момента на приемането си. Ръководителят на парламентарния комитет по констутиционно право Андрей Клишас отбеляза, че на 22 февруари бяха ратифицирани договори за приятелство, сътрудничество и взаимпомощ между Русия и самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република. 

“Договорите гарантират защитата на правата на гражданите, живеещи на територията на Донецкската народна република и територията на Луганската народна република, създават правно основание за наличието на руски военни формирования на тези територии, присъствие на които е необходимо за поддържане на мира в региона”, подчерта Клишас.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.