По думите му Русия продължава да не дава индикации, че е готова за деескалация на напрежението

Пътят на дипломацията все още е на масата. Това обяви по време на пресконференция говорителят на Пентагона Джон Кърби.

„Натрупването на военни от Русия на границата с Украйна сега е в състояние на готовност, при което те могат да атакуват по всяко време", каза още той, цитиран от CNN.

Кърби подчерта, че ако руският президент Владимир Путин реши да нахлуе изцяло в Украйна, това ще бъде „война по избор“ и „няма да мине без кръв“.

Редица държави налагат санкции на Русия (ОБЗОР)

„Така той би застрашил живота и на войници, и на цивилни. Нещо повече - ще трябва да понесе отговорност за това. Той ще трябва да отговаря пред руските майки и бащи защо децата им не са се върнали”, добави говорителят на Пентагона.

По думите му Русия продължава да не дава индикации, че е готова да деескалира конфликта, а вместо това Пентагонът е видял „точно обратното“.

„За съжаление, не видяхме никакви индикации, че той има намерения за деескалация, да върне тези войски обратно у дома и всъщност да стигне до някакво сериозно дипломатическо решение. Всички индикации, които виждаме, са точно обратното“, каза Кърби.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева