Предстои Япония също да наложи такива

Австралия въведе днес още санкции срещу Русия, които са насочени срещу граждани, спадащи към руския елит, и срещу руски депутати, предаде Ройтерс. Освен това австралийското правителство разкритикува реакцията на Китай във връзка с действията на Москва в Украйна и изтъкна, че е недопустимо Пекин да прави така, че ефектът на санкциите срещу Русия да е по-лек.

Критиките на австралийския премиер Скот Морисън по отношение на Китай са свързани с информация на в. "Саут Чайна морнинг пост", според която Китай е обявил, че е напълно отворен за внос на пшеница от Русия, отбелязва Асошиейтед прес. "Ще работим заедно с нашите партньори за вълна от санкции и ще продължим да засилваме натиска върху Русия", каза на пресконференция Морисън.

Той изтъкна, че Австралия, Съединените щати, Великобритания, Европейският съюз и Япония въвеждат санкции срещу Русия и че действията на Китай, насочени към намаляване на ефекта на санкциите, са "просто недопустими".

Киев: Днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно стана ясно, че Япония ще въведе допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат насочени срещу финансови институции и срещу износа на стоки, използвани във военната индустрия. Това съобщи японският премиер Фумио Кишида, предаде Ройтерс. Решението за допълнителните санкции е взето във връзка с офанзивата на Русия срещу Украйна.

Кишида каза на пресконференция, че Токио ще насочи санкциите си срещу руски финансови институции и отделни хора, като мерките ще бъдат наложени веднага. Освен това Япония ще спре износа за Русия на стоки, които могат да бъдат използвани във военната индустрия, като например полупроводниците.

Японското правителство обяви за новите санкции, след като нови санкции срещу Русия бяха въведени и от Вашингтон във връзка с действията на руските сили в Украйна.

Европейският съвет одобри нови санкции срещу Русия

За бедната на ресурси Япония кризата най-вероятно ще донесе увеличение на цените на горивата, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Кишида изтъкна, че Япония ще направи всичко възможно, за да ограничи негативните последици за собствената си икономика.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БТА