На мястото му е назначен досегашният ръководител на антикорупционната агенция

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев уволни вътрешния министър Ерлан Тургумбаев, съобщи пресслужбата на президента, цитирана от Ройтерс. Това се случва на фона на разследване на обвиненията за извършени от полицията изтезания след гражданските размирици в страната миналия месец. 

На мястото на Тургумбаев е назначен Марат Ахметжанов, досегашният ръководител на антикорупционната агенция, а той е освободен от този пост, съобщава ТАСС. Начело на агенцията е назначен Олжас Бектенов, досегашният му заместник.

EП ще поиска международно разследване на събитията в Казахстан

Казахстански прокурори заявиха тази седмица, че разследват случаите на шестима души, задържани след уличните протести миналия месец, които след това починали, след като били подложени на “незаконни техники за разпит”.

Двама други високопоставени служители на службите за сигурност – бившият вътрешен министър и ръководителят на националния комитет за сигурност – също бяха задържани след размириците, при които загинаха най-малко 227 души. Токаев определя случилото се като неуспешен опит за преврат, припомня Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА