Бившият германски канцлер Ангела Меркел определи нахлуването в Украйна като "дълбоко повратен момент" в европейската история

Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт заяви, че страната ѝ ще предостави на НАТО още войници и оръжейни системи за защита, за да защити съюзниците си, и добави, че Берлин е надежден партньор на алианса, предаде ДПА.

"Ще осигурим и фрегата и корвета", каза Ламбрехт пред ДПА. "Ще предоставим още военнослужещи. Ще участваме и във въздушното наблюдение и противовъздушната отбрана. В момента уточняваме подробностите с НАТО." Ламбрехт изрази силно безпокойство от ситуацията и заяви, че шансовете за диалог с руския президент Владимир Путин намаляват.

След разговори със словашкия си колега тя съобщи пред телевизия Цет Де Еф, че Германия ще изпрати рота, която да се присъедини към нова бойна група на НАТО, сформирана там, предаде Ройтерс.

Джо Байдън - с нови санкции срещу Русия

Бившият германски канцлер Ангела Меркел определи нахлуването в Украйна като "дълбоко повратен момент" в европейската история. Потърсена за коментар от ДПА, Меркел осъди руското нахлуване и изрази солидарността си с Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц пък е заявил на извънредното заседание на лидерите на страните от НАТО, че алиансът трябва да изпрати повече войски за източните си страни членки, след руската атака срещу Украйна, поясни правителственият говорител Щефен Хеберстрайт.

"Атаката на Путин срещу Украйна не може да бъде оправдана по никакъв начин и тя излага на риск мира в Европа", е заявил Шолц.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: