Работи се за свързването на страната с европейската система, но това ще отнеме поне няколко седмици

Украйна миналата седмица предприе изпитания на електропреносната си система, които започнаха с изключване от руската мрежа и трябваше да завършат с обратно свързване. В деня на началото на изпитанията Русия нахлу в Украйна, съобщи днес еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след извънредното заседание на министрите на енергетиката на страните от ЕС.

Тя уточни, че Украйна сега не е присъединена към чужда електропреносна мрежа. По нейните думи се работи за свързването на страната с европейската система, но това ще отнеме поне няколко седмици. Все още се оценява как това свързване ще повлияе на сигурността на европейската мрежа, добави Симсон. Тя допълни, че Молдова също е изключена от други електропреносни системи.

Симсон уточни, че украинските власти са решили вчера повече да не се свързват с руската мрежа. Тя допълни, че свързването на Украйна с мрежата на ЕС предварително се е предвиждало за догодина, но сега се налага да бъде ускорено.

Не можем да изключим руски ответни мерки на санкциите на ЕС, които ще засегнат енергетиката, заяви еврокомисарят. Симсон посочи, че за тази зима в ЕС не се очакват затруднения, но отбеляза, че съществуват неясноти за следващия зимен сезон.

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС (СНИМКИ)

Еврокомисарят добави, че държавите от ЕС имат запас от горива за 90 дни и този резерв може във всеки момент да се наложи да бъде използван, в зависимост от хода на войната в Украйна. Френският министър по въпросите на природосъобразния преход Барбара Помпили от името на френското председателство на Съвета на ЕС съобщи, че на днешното заседание са били обсъдени мерки за енергийна помощ за Киев.

Европейските министри днес са призовали за мерки в защита на украинските ядрени централи. На заседанието е била обсъдена необходимостта от доброволно ограничаване на потреблението на енергия.

По данни, цитирани от Помпили, днес ЕС внася от Русия 40 на сто от използвания газ и 30 на сто от суровия петрол. Дългосрочно искаме да се отървем от руските изкопаеми енергоизточници и въобще от изкопаемите горива, обобщи тя. Тя се позова на оценка на Европейската комисия, че засега няма опасност за сигурността на енергийните доставки в ЕС.

Симсон съобщи, че ЕС осигурява доставки на газ за Украйна през Унгария и Словакия. По нейните думи решението на всички днешни трудности в областта на енергетиката е във възобновяемите източници.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА