Той беше забелязан за първи път върху руски танкове

През последните седмици буквата „Z“ се превърна в символ на подкрепа за руската инвазия в Украйна. Освен върху руските танкове символът намери своето място върху тениски на хора с проруски възгледи, а също и върху лични превозни средства. За това ни разказват от The Insider, цитирани от Vesti.bg.

Символът беше забелязан за първи път през февруари върху руски танкове, движещи се в Донецката област в Украйна. Според някои военни експерти символът е начин руските сили да разграничат техниката си от украинската.

Камил Галеев, бивш сътрудник на Галина Старовойтова по правата на човека и разрешаването на конфликти в научноизследователския институт The Wilson Center, написа туит, в който казва, че някои тълкуват „Z“ като съкратено от „за победи“. Други пък предполагат, че „Z” е съкращение от „запад” и е предназначено да обозначава насочена към запад пехота.

Значението на символа все още не е потвърдено от руски военни източници. Въпреки че буквата „Z” не е в руската азбука, тя изглежда се е вплела в по-широкия руски дневен ред. Из Русия са забелязани автомобили, нарисувани със символа, а бизнесът също го използва.


​Преди дни няколко хиляди души се събраха в Белград, Сърбия, за да изразят подкрепата си към руския президент Владимир Путин и руската инвазия в Украйна, както и враждебното си отношение към НАТО. Сред тях също можеше да се види символът „Z”.

В първата седмица на март в социалните мрежи се появи и видео на група руски националисти, протестиращи в Санкт Петербург. Те бяха заснети да носят суитшърти, нарисувани с бяло „Z“ заедно с думите „Ние не се отказваме от своите“. Не е ясно кога е заснето видеото.

В неделя руският гимнастик Иван Куляк се появи на церемония по връчването на медалите с буквата „Z” на екипа му. Международната федерация по гимнастика призова Фондацията за етика на гимнастиката да разследва действията на Куляк.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Редактор: Георги Генов
Източник: Vesti.bg