Няма да има удължаване на мораториума, добави министърът

На фона на галопиращите цени на храните и на енергоресурси в целия свят правителството обяви, че е променило правилата за ползване на газ от хранилището в Чирен. Периодът, в който може да се черпи оттам, е удължен с месец. На този етап няма индикации за проблеми с доставките на синьо гориво към страната. а енергийният министър отчете, като добра новина това, че идва края на отоплителния сезон.

Колкото до тока - мораториумът върху тарифите за бита ще падне в края на месеца. Управляващите обещават това да не доведе до шокови сметки за домакинствата. Енергийният регулатор вече работел върху разчетите.

Не се очаква да има увеличение в цената на електроенергията за бита. Това каза финансовият министър Асен Василев след заседание на Министерски съвет. По думите му КЕВР подготвя ново ценово решение, което да влезе в сила след мораториума.

МС реши: Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лв. на ден

„Не се предвижда удължаване на мораториума. Регулаторът подготвя ново ценово решение, което по предварителна информация няма да доведе до по-високи цени на електроенергията за бита. Цените на парното са пряко зависими от цените на природния газ. Не се очаква поскъпване и там. „Топлофикация” обаче има друг проблем с неизплащането на дълговете си”, обясни министърът.

Василев добави още, че компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март.

„След това новият регулатор ще разработи нов пазарен сегмент на борсата за срок между 12 и 18 месеца. Ако регулаторът не се справи в срок, ще мислим варианти, в контакт сме с бизнеса”, каза още министърът.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: