Четвъртият кръг от преговорите между Киев и Москва приключи без съществен резултат

В 19-ия ден от войната - нови руски удари, още жертви и без надежда за скорошен мир. Тази сутрин руските войски удариха с крилати ракети военна част и телевизионна кула край град Ровно в Западна Украйна. Ударен е и квартал в северната част на столицата Киев. Ракета падна и в центъра на Донецк, има загинали.

Повече от 2 700 цивилни са станали жертва на руските удари над Украйна, обяви Евросъюзът. Днешният ден добави още към тази трагична статистика - жилищен блок в покрайнините на Киев беше ударен, загинал е един човек, шестима други са били ранени. Отломки от ракетата са поразили автобус и са предизвикали пожар.

„Видях нещо как се движи, а след това имаше експлозия. Гледах от балкона на съседната сграда и чух взрива. Един човек беше убит, възрастен мъж, на около 70”, разказа очевидецът Евгени Гюзенко.

Удар е бил нанесен и по жилищна сграда в Харков, която се е подпалила. Ракета е паднала и в центъра на управлявания от проруските сепаратисти Донецк. Според Москва там жертвите са най-малко 20, сред които и деца, а още 9 души са ранени.

Пристанищният град Мариупол е под постоянен обстрел. Кадри от дрон показват разрушената инфраструктура в града, в който от дни боевете не спират и хората там преживяват истинска хуманитарна катастрофа - без ток, вода, отопление и храна. Говорителят на Кремъл не изключи възможността Москва да поеме контрола върху големите градове на Украйна, но с уточнение.

„Президентът Путин даде заповед да се въздържаме от незабавна атака срещу големите градове, тъй като загубите сред цивилното население биха били големи”, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На фона на продължаващите сражения Украйна отново призова Западът да я снабди с оръжия и да наложи още санкции срещу Русия, включително забранена за полети зона.

„Те са изобретателни. Загубите, които нанасяме на врага, ги карат да търсят резерви, които не знаят къде да намерят. Но ние нямаме право да се отпуснем. Русия се готви за тази война от десетки години, натрупа огромни военни ресурси в името на злото, за да изкорени съседите си, за да унищожи Украйна и Европа”, подчертава украинският президент Володимир Зеленски.

Преди часове електрозахранването на АЕЦ „Чернобил” отново е било прекъснато, след като високоволтов кабел е бил повреден от руските сили. Украинската държавна енергийна компания обяви, че аварийният екип трябва да получи достъп от окупационните руски сили. 

Преговорите Русия - Украйна

Четвъртият кръг от мирните преговори между Русия и Украйна приключи без никакъв съществен резултат. Разговорите, които се водят онлайн, ще продължат утре.

На този фон преговори се водят и между Съединените щати и Китай. Вашингтон обяви, че Москва е поискала от Пекин военни доставки и икономическа помощ. И предупреди, че Китай ще бъде изправен пред тежки последици, ако помогне на Русия да избегне санкциите.

Малко по-късно това беше отречено. Китай определи твърденията на Вашингтон за искана от Русия помощ като дезинформация.

„Китай е знаел още преди нахлуването, че Владимир Путин планира нещо. Те може обаче да не са били наясно с пълния мащаб, защото е много възможно Путин да ги е излъгал по същия начин, по който излъга и европейците”, обясни съветникът по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов