Това каза в „Здравей, България” проф. Тодор Тагарев, който беше спряган за сигурна номинация за поста

„Според публичната информация, с която разполагам, БСП са били против да стана министър на отбраната”. Това каза в студиото на „Здравей, България” проф. Тодор Тагарев, който беше спряган за сигурна номинация, след оставката на Стефан Янев.

„На 28 февруари министър-председателят Кирил Петков обяви моето име като единствена номинация, а не като опция. След това определени среди се активизираха, за да блокират моята номинация”, категоричен е Тагарев.

По думите му България е единствената страна, в която все още се води дебат трябва ли да окажем военна помощ на Украйна.

27 ДНИ ВОЙНА: Докъде стигнаха руските войски

„Този дебат започна от висши места у нас и с него поддръжниците на руската агресия изнесоха своята отбрана на много предни позиции”, каза с военни термини проф. Тагарев и допълни, че тезите, които в момента се дискутират у нас са несъстоятелни. Трябва да се дискутира как точно да помогнем на Украйна, а не дали да го правим, смята той.

„Не виждам съществена разлика между тезата на Стефан Янев и тази на президента Румен Радев, че България не трябва да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Те използваха дори една и съща фраза. Не бих искал да спекулирам с това доколко думите им се дължат на пряко влияние”. Така Тагарев отговори на въпрос дали подозира зависимости от Кремъл на ключови позиции у нас.

Байдън: Русия е по-близо до използването на химическо оръжие

Проф. Тагарев нарече конфликта между Русия и Украйна черно-бял и го сравни с този през 90-те години, когато Ирак напада Кувейт. „Сега също имаме страна агресор, в лицето на Русия, и страна жертва. В тази черно-бяла ситуация ние къде се намираме? Ние сме НАТО, но казваме, че няма да помогнем на жертвата. Това означава, че помагаме на агресора”, каза още той. Според Тагарев, заради храбрите и геройски действия на украинските армия и народ, няма пряка опасност за сигурността на България.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.