Москва отрича обвиненията

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вторник, че разследващите са получили съобщения за "стотици случаи на изнасилване" в райони, окупирани преди това от руски войски, включително сексуални посегателства над малки деца, предаде БГНЕС.

Руските войски са обвинени в широко разпространени зверства в цялата страна, особено в районите около Киев, от които се изтеглиха.

Москва отрича обвиненията.

Украйна твърди, че край Киев са открити над 1200 тела

„В райони, освободени от окупаторите, продължава разследването на военни престъпления, извършени от Русия“, каза Зеленски пред литовските депутати чрез видеовръзка. „Почти всеки ден се откриват нови масови гробове. Събират се показания. Хиляди и хиляди жертви. Стотици случаи на изтезания. Телата продължават да се намират в канализацията и мазетата", добави той.

"Регистрирани са стотици случаи на изнасилване, включително такива на млади момичета и много малки деца. Дори на бебе!"

Литовският президент Гитанас Науседа отговори на последното твърдение, като каза: „Просто е невъзможно да си представим по-голям ужас“. Документирайки разкази на жертви, правозащитните организации казват, че изнасилването се използва като „оръжие във войната“ в Украйна. Една украинка каза пред АФП, че е била сексуално нападната от двама руски войници, след като те научили, че съпругът й е войник.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.