Ще внесем предложението си за гласуване с хартиени бюлетини самостоятелно, добави депутатът

Част от избирателите на БСП показаха, че се затрудняват от машинното гласуване, искаме хибриден модел. Това каза в ефира на „Твоят ден” депутатът от левицата Ирена Анастасова във връзка с предложението на БСП за връщане на гласуването с хартиени бюлетини.  По думите й партията ще се съобрази с предпочитанията на избирателите, като е добър вариант всеки сам да избере как да гласува- дали с машина или хартиена бюлетина.

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина

„БСП винаги е предлагала машинното гласуване и това е израз на стремежа ни вотът да се направи по-честен. Не е тайна, че имаше висок процент купуване на гласове, искахме това да спре. На изборите обаче се оказа, че голяма част от избирателите ни се затрудняват да гласуват с машини и това е бариера пред тях. Затова искаме смесено гласуване и всеки сам да избере как да подаде гласа си. Досега се смяташе, че машините са част от действията, които се предприемат, за да бъде вотът честен, Видя се, че има и други варианти. Когато органите на реда са на мястото си, се пресичат значително опитите за купуване на гласове”, обясни тя.

Анастасова е на мнение, че трябва да се подходи комплексно.

„Трябва да се даде възможност на хората, които досега не гласуваха, заради машините, да го направят. Независимо дали това е оправдано или не. В тази променена ситуацията и с новото упарвление, което гледа на различен начин над задълженията си за провеждане на изборите, смятаме, че възможностите за купуване на гласове с хартиени бюлетини са значително ограничени. Все пак ще продължим да настояваме органите на реда да изпъляват задълженията си”, каза още депутатът.

Ирена Анастасова уточни, че в коалиционното споразумение вариант за гласуване с хартиени бюлетини не съществува, като поради тази причини БСП представи пред партиите своето искане, което обаче не беше прието от партньорите.

„Ще внесем предложението си самостоятелно и после каквото решат народните представители”, уточни тя.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.