Според БЛС такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”

Д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз, обясни в студиото на „Здравей, България”, че отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получават дистанционно лечение.

„Дори да отпаднат и да останат само електронните варианти, те пак трябва да посетят личния си лекар, да им бъде предписано лично лечение и чак тогава да отидат в аптеката”, каза още медикът.

Проучване: Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиените рецепти

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня, че лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време и пред своя компютър. Според тях такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”.

Около 30% от лекарите са на възраст на 65 години, подчерта д-р Маджаров и заяви, че не всеки от тях може да се справи с дигитализацията.

Д-р Николова: Няма техническа възможност да се издават само електронни рецепти от 1 май

„Няма разработено и мобилно приложение, което означава, че трябва да си задължително зад компютър, за да изпишеш лечение на пациент”, обясни председателят на БЛС и каза, че в цяла Европа системата позволява изпитването на лекарства и на хартиен носител.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.