Москва обяви, че обсаденият Мариупол е напълно превзет

Боевете в Източна Украйна продължават. Москва обяви, че обсаденият Мариупол е напълно превзет. Руски висши военни обявиха, че т.нар. от тях "специалната военна операция" ще приключи, когато нейните задачи бъдат изпълнени и НАТО спре да е заплаха за Русия. Междувременно, президентът Зеленски отново подчерта важността на оръжейните доставки.

Шойгу: Руските войски превзеха Мариупол

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е докладвал, че Мариупол е вече изцяло под контрола на руските части. В металургичния комплекс „Азовстал” все още има украински войници, но Владимир Путин е наредил на руските военни да отменят плановете за щурмуване му. Вместо това ще продължи блокадата му. Предвидената за сряда евакуация на цивилни от Мариупол се е оказала неуспешна, обявиха украинските власти на фона на продължаващите боеве в източната и южна част на страната.

„Ситуацията на изток и юг остава изключително тежка. Окупаторите се опитват с новата си масирана атака да грабнат поне някаква победа, поне нещо, с което да нахранят своите пропагандни говорители. Моите сърдечни благодарности към всеки наш защитник”, заяви Зеленски.

Путин нареди да се отмени щурмът на „Азовстал”

Броят на изведените от обсадения град е многократно по-малък от очакваното. Украинските власти се надяваха да изведат с 90 автобуса около 6 хиляди цивилни.

„Имаме нужда от почивка след обстрела, след целия този кошмар. Крием се в мазета от 30 дни”, каза Тамара - жител на Мариупол.

Украйна обяви, че е готова да проведе специален кръг преговори с Русия в обсадения град Мариупол без никакви предварителни условия. Целта на Киев е да се спасят гражданите, бойците от батальона „Азов” и всички живи и ранени, които се намират там. В поредното си видеообръщение президентът Зеленски подчерта отново важността на оръжейните доставки за страната му.

Украйна предлага „специални преговори” с Русия

„Всеки ден всички наши дипломати и аз лично използваме всички официални и неофициални канали за това. Работим непрестанно, за да ускорим пристигането на военна помощ”, каза той.

Русия обяви, че ще спре военната си операция, когато НАТО спре да използва украинската територия, за да заплашва Русия.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева