При претърсванията са иззети документи

16 души бяха задържани днес при широкомащабна операция срещу джихадистката групировка ИДИЛ в Истанбул, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Акцията е започнала в 6:00 ч. тази сутрин. Екипи от Отдела на турската полиция за борба с тероризма са извършили обиски на 13 адреса в девет квартала, при което са арестувани 16 предполагаеми членове на ИДИЛ. Те са заподозрени в поддържане на контакти с членове на групировката, намиращи се в Сирия и Ирак, в това, че са участвали в сражения в полза на "Ислямска държава", в разпространяване на терористична пропаганда в социалните мрежи, както и в оказване на финансова и логистична подкрепа за дейността на джихадистката групировка.

ИДИЛ се закани да отмъсти за смъртта на бившия си лидер

При претърсванията са иззети много документи на ИДИЛ. През 2013 г. Турция бе една от първите страни, които включиха групировката в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на атаки многократно, като са извършени 10 самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА