Русия прави опити да напредне в Донбас

В Украйна руска бомбардировка уби 13 цивилни в Луганска област. Други 12 са жертвите на обстрел в Северодонецк. Русия прави опити да напредне в Донбас, а президентът Зеленски заяви, че там е истински ад. Москва твърди, че самопровъзгласилата се Луганска република е почти освободена. Руското настъпление в Източна Украйна е бавно и трудно, а военните на Москва обстрелват района в опит да отслабят съпротива.

„Тук беше истински ад. Летяха шрапнели навсякъде. Прозорците се изпочупиха и хвърчаха около нас. Какъв кошмар”, споделя Вира Филипова.  

Стреляно е срещу училище в Северодонецк, в което се укрилави повече от 200 цивилни, повечето от които деца, твърди кметът. Трима души са загинали, но думите му не могат да бъдат потвърдени от везависим източник.

„Руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрола над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено”, твърди министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Руските сили са унищожили напълно Донбас, заяви  президентът Володимир Зеленски.  „В Донбас окупаторите се опитват да упражнят още по-голям натиск. Там е ад. И не е преувеличение”.

Руският президент Владимир Путин пък се оплака от масирани кибер атаки срещу руски институции. „Основната ни задача е кардинално намаляване на рисковете, свързани с използването на чуждестранни програми, компютри и телекомуникационно оборудване”.

Командването на батальона Азов остава в металургичния комплекс Азовстал. Заместник-командирът Святослав Паламар каза, че се подготвя операция, но не разкри подробности.

„Цивилните са евакуирани. Тежко ранените получиха необходимата помощ и също бяха изтеглени. Надявам се скоро да можем да погребем загиналите ни войници с чест и почиt”, заяви Денис Прокопенко, командир на полка "Азов".

Руският парламент обсъжда промяна на възрастта за постъпване в армията. Руснаци над 40-годишна възраст и чужденци над 30 ще могат да станат част от въоръжените сили на страната. Според анализатори, причината за спешна мобилизация са големите загуби в Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.