Предупреждение за бури е в сила за голяма част на страната

Мощно торнадо удари западните германски градове Липщат и Падерборн и причини огромни щети, съобщава Асошиейтед прес. На видеа в социалните мрежи се виждат разрушенията, останали след преминаването на стихията. Към момента се съобщава за 1 жертва. Има 40 ранени, 10 от които са в тежко състояние, съобщава вестник "Билд". 

СНИМКИ ОТ БУРЯТА ВИЖТЕ ТУК

Камбанарията на църква в Липщат е била отнесена от ураганния вятър. Властите мобилизираха повече от 300 пожарникари, които да помогнат за справяне с бедствието.

За голяма част от Германия е в сила предупреждение за бури. Метеоролозите предупредиха за очаквани порои в западната и централната част на страната, както и за бурни пориви на вятъра със скорост до 130 километра в час. 

 

Бурите предизвикаха проблеми с трафика в цялата страна. Изкоренени от вятъра дървета блокираха железопътни релси и пътища, а обилните дъждове наводниха стотици къщи в Западна Германия.

 

Лошото време причини смъртта на двама френски граждани малко след като излетели с моторизирания си параглайдер от летището в Баленщет, разположено на 175 километра югозападно от Берлин. 

Заради предупреждението за лошо време училищата в Кьолн бяха затворени по обяд в петък, за да могат учениците да се приберат по домовете си преди бурята. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.