Руските правителствени самолети кацнаха у нас със специално разрешение

70 руски дипломати и над 120 членове на семействата им напуснаха България. Това стана след като в сряда българското външно министерство с нота ги обяви за персона нон грата. Два руски правителствени самолета кацнаха на летище София в ранния следобед, за да ги приберат в Москва. Те прелетяха над Грузия и Черно море, а след това и над България със специално разрешение и маршрут. Това е заради санкциите срещу  Москва и забраната за прелитане на руски самолети над ЕС.

Преди обяд. В сградата на руското посолство пристигнаха няколко автобуса и десетки микробуси, които натовариха вещите и багажа на изгонените дипломати.  Малко след 13 часа започна изтеглянето на руските служителите от посолството към автобусите, които трябва да ги отведат на летището.  До там част от тях бяха съпроводени с ескорт.

70-те дипломатически служители пристигнаха на Терминал 2  заедно със семействата си.  Сред тях и заместникът на посланик Елеонора Митрофанова По-голямата част от тях предпочетоха да не коментират какво мислят за решението на правителството в оставка.

Кирил Петков: Изгонването на дипломатите няма да е тема за следващата седмица (ВИДЕО)

„Вашето правителство е отговорно. Без коментар повече”, заяви един от експулсираните дипломати.

А заместникът на посланик Елеонора Митрофанова, който също е в списъка на отзованите благодари и отрече да е руски шпионин.

„Заминавам с благодарност към България. Към българите, с които съм работил дълги години. Незаконно, арогантно е изгонването на дипломатите. Никой от тях не е работил срещу република България,”, посочи Филип Воскресенски, пълномощен министър на Русия.

За да приберат служителите си, от московското летище „Внуково” на  пистата в София кацнаха два самолета от състава на специалния авиоотряд „Россия”. За осъществяване на полетите Външното ни министерство е дало специално разрешение за коридор.  Експулсирането на дипломатите и стъпките на правителството са шанс за България да се откъсне от руското влияние смятат някои експерти.

Пълномощният министър на Русия Филип Воскресенски: Заминавам с благодарност към България (ВИДЕО)

„Русия вече спря газа, без да има изгонени дипломати. Няма за какво да се притесняваме .Това че ще бъде намалено влиянието  в културно институции, икономики в банки  е добре дошло.  Това не са прости икономически връзки- а инструменти за постигане политически цели. Сега имаме шанс да се освободим от това влияние и след време да постигнем нормални отношения. Въпросът дали ефектът ще бъде устойчив и доколко нашите служби ще се справят с тези хора, които са се „хранили” през руското посолство. …самото изтегляне на дипломатите няма да прекъсне тази дейност”, подчерта военният експерт Тодор Тагарев.

По непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които  напуснаха днес страната ни, са близо 200 души. От началото на годината страната ни отзовава за четвърти път руски дипломати от България .

Двата самолета, които кацнаха в София за руските дипломати, са от флотата на руския правителствен отряд. Големият - ИЛ-96, е същият модел като този, който използва и президента Владимир Путин. Може да превозва до 300 пасажери.

Официално: Митрофанова предлага закриване на руското посолство у нас

Вторият, по-малък самолет, е модел ТУ-214. С него освен правителствения отряд, разполагат и от Министерството на отбраната. След санкциите срещу Москва от тази пролет, в Русия обмислят да направят и изцяло пътнически вариант на ТУ-214 за гражданската авиация.

Двата самолета минаха по специален маршрут от Москва над Грузия и после над Черно море към България, като за целия маршрут над нашата страна е издадено специално разрешение, заради забраната на Евросъюза за полети на самолети на Руската федерация.

Около 30 са служителите на посолството на Москва у нас, които в последните две години са били отзовани с различни обвинения. Последният случай е от 18-ти април тази година, когато 10 души са обявени за персона нон грата от външното ни министерство като ответна мярка след като руското външно министерство изгони български служители на мисията ни.

Точно месец по-рано България експулсира други 10 руски дипломати. Според властите у нас те са осъществявали в България дейност, несъвместима с виенската конвенция за дипломатическите отношения. По-рано същия месец още двама руски дипломати напуснаха страната ни. Поводът беше разследване на прокуратурата и на ДАНС за шпионаж.

През април 2021-ва министерството на външните работи обяви още един руски дипломат за персона нон грата и изиска пълно съдействие от руските власти по разследването на 4 експлозии в наши складове за боеприпаси.

През март същата година двама руски дипломати са изгонени след като главният прокурор Иван Гешев е уведомил тогавашния външния министър Екатерина Захарева, че има данни за незаконна дейност.

През 2020-та други двама руски дипломати бяха отзовани с подозрение, че събират информация, представляваща държавна тайна. Според различни източници става дума за информация около новите ни самолети F-16 и предстоящо купуване на бойни дронове. 24-ти януари 2020-та отново двама служители напускат България след като са уличени в шпионаж и изнасяне на държавни тайни.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.