Според него при голям недостиг винаги се намира кой да го запълни нелегално

"Получаваме между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв, отколкото са реални нужди на здравната ни система". Това обяви в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев. Като депутат от ДБ той е един от вносителите на законопроект за кръводаряване, който миналата седмица не беше разгледан от Здравната комисия в НС поради липса на кворум.

За този законопроект се заговори още в началото на май. Промените в него предвиждат кръводарителите да получават парично заплащане под формата на ваучери, което да е 50% от средното дневно възнаграждение за страната, и да се вдигне лимитът на храните от 8 на 15 лева.

"Тъй като проблемът с липсата на достатъчно кръв - доброволно дарена, е много отдавна, вероятно сега го виждаме по-ясно. И причината за това не е толкова в липсата на стимули, а на информираност. Нямаме национална кампания за информиране на хората от ползите за кръводаряване, за това колко е нужно това на цялата здравна система", посочи Симидчиев.

По думите му този законопроект касае асболютно всичко - от острия травматизъм, през плановата хирургия, до здравето на новородените.

По повод полицейската акция, при която бяха задържани 10 души за търговия с кръв, той коментира: "Когато има голям недостиг, винаги се намира някой, който да го запълни нелегално".

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Ирена Рашева

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.