По думите му то бива да бъде затваряно, а пилотите на малки самолети може да не са наясно

Трябва да се въведе система за съвместно използване на въздушното пространство, а не постоянно да бъде затваряно. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"В Европа се развива система, в която въздушното пространство се използва за военни и граждански цели. При нас продължава старата система когато ВВС казват, че в определена зона не може да се влиза. Трябва да се търси нормативно решение, което усъвършенства възможностите на ВВС", смята професорът. И допълни, че както ВВС, така и пилотът на малък самолет са реагирали правилно, но липсва обща координация в такива случаи.

Той потвърди, че пилотите на малки самолети не са длъжни да заявяват полет в G пространството, но добрата практика сочи, че това трябва да се направи. "Има обявени защитени зони, но тази информация се предоставя на добра воля и ако пилотът влезе да провери, ще разбере за тях. Няма единна система, която да информира за тези зони", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.