По думите му по-прагматичният сценарий е съставяне на кабинет с краткосрочен хоризонт

Ситуацията с високите цени е много сложна. Проблемите в европейските икономики се виждаха още преди пандемията. Идва по-слаба икономическа активност. Бяхме много пасивни от енергийна гледна точка, не се правиха никакви търгове за по-дългосрочни договори. България ще бъде принудена да отвори комуникацията с "Газпром", вероятно това ще направи служебният кабинет. Това коментира икономистът Владимир Сиркаров за "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

По думите му по-прагматичният сценарий е съставяне на кабинет с краткосрочен хоризонт. Вторият сценарий са предсрочните избори. Там има и нови играчи, които ще са със сериозни въпросителни относно възможността за коалиране. Вторият е по-вероятният сценарий. ПП спечелиха от шумната раздяла с ИТН. 

Според икономиста Георги Вулджев вървим към избори, защото не се очаква да се състави кабинет с мандата на БСП. "Тази политическа ситуация всява допълнителна несигурност в икономиката. Европейската икономика е на ръба на пропастта на сериозна криза. В Германия със сигурност идва рецесия, това заплашва много други държави, включително нашата. Правителството не се зае с дългосрочен договор за доставка на газ. Нямаме договор за 100% от количеството", заяви той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.