Групата им няма да подкрепи антикорупционния закон, тъй като нарушава принципи в Конституцията

ГЕРБ са възмутени по случая с Gemcorp и прекратяването на меморандума, обявено от премиера в оставка Кирил Петков, макар че бяха активни критици по него. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.

"Не само не сме доволни, а сме възмутени, че първо Кирил Петкове е крил 3 месеца докада в кабинета си и не е предприел никакви действия по неговото прекратяване, a сега, тъй като беше притиснат заради доклада на ДАНС и документите, които ние представихме за офшорките, той изведнъж  получи просветление и реши да прекратява меморандума. И единствената идея на това прекратяване е да се замете темата под килимчето", коментира депутатът.

Парламентарна комисия ще проверява меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation

В петък тя посочи, че очакват във временната комисия в НС премиерът в оставка и Асен Василев да отговорят на въпросите: "Кой доведе Gemcorp, защо цялата енергетика е дадена на една офшорка, която води до друга офшорка на Кайманите, която няма дори регистриран управител, и защо тази компания беше избрана, и по какви процедури". По думите на Трифонова "те се опитват да саботират дейността на комисията, като не предоставят никакви документи". 

Депутатът заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи антикорупционния закон. "Няма как да подкрепим този закон, тъй като той нарушава основни принципи в Конституцията – първо създава втора прокуратура, няма изискване за образование на разследващите органи. Като цяло е начин да се създаде бухалка срещу всяка една политичeска власт и мандатът на председателя на комисията ще е 12 години, което е безпрецедентно". "Този закон цели саморазправа с всяка една опозиционна партия”, добави Трифонова.

А ето как тя "прочете" изнасянето от евродепутат на заключение от петорната експертиза на снимките с пачките: "Имам пълно доверие. За да се представи зкалючението от евродепутат значи, че европейските институции имат доверие в нашите институции в България. Ние отдавна твърдим, че тези снимки са манипулация и беше направен опит по този начин да бъде свален ГЕРБ".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.