Да се говтим за трудни ситуации, а ако се окажат по-леки, ще ни е по-леко, казва банкерът

„Ние може да очакваме в следващите месеци основната лихва да се повиши над 1% - 1,5%, може и нагоре. Не е толкова страшно”. Това каза в предаването "Твоят ден" на NOVA MEWS банкерът Левон Хампарцумян, като напомни, че преди предишната криза е била 3%. Поводът е, че ЕЦБ повиши лихвата за първи път от десетилетия, за да потисне инфлацията. "Очаква се на стъпки да стигнем до ситуация,  в която инфлацията да наближи 2%", посочи той. 

Хампарцумян обаче обясни, че нас ни интересува повече какви ще са лихвте, които ще плащаме по кредитите си. А това зависи от политиката на банката и апетита ѝ да поеме риск, ккато и от самия профил на кредитополучателя.

Затова и банкерът каза, че стойността на лихвата е въпрос тя поносима ли е. 

Той напомни, че сме имали лихви върху потребителските кредити и върху ипотеките над 10% и хората са продължавали да взимат кредити. "Това, което ние искаме, е предсказуемост, устойчивост и относително ниски лихви. Но този период на свръх ниски лихви практически вече приключва”, потредупреди Хампарцумян.

Бързият му анализ на иконмическата ситуация у нас гласи: "Българската икономика все още е в растеж. Платежният баланс се влошава. Имаме все още висока заетост, но първите сигнали за проблеми, които настъпват, няма да бъде катастрофално. Но това, което трябва да правим, е незавсимо от политическите турбуленции, да се опитаме да поцизионираме България като предвидимо място за правене на бизнес". 

Трябва да се говтим за трудни ситуации, а  ако се окажат по-леки, ще ни е по-леко, заключи той. "В България няма човек, умрял на барикада исторически. И няма човек, умрял от глад. Ако сме разумни, има начин да преминем през трудностите".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.