Според Мартин Владимиров за крайните потребители на природен газ няма риск

"Може КЕВР да продължи да заседава и взима решения, но потенциално участниците на енергийния пазар може да обжалват решенията на КЕВР на базата на решението на КС и съответно постфактум те да бъдат невалидни. Това ще създаде хаос, особено на пазара на природен газ, където цената се определя месец за месец". Това каза в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS експертът Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му: „Има алтернатива на руския газ, но за да се възползваме от нея, правителството трябваше много по-рано да вземе решителни политически мерки на много високо равнище и в сътрудничество със страните от региона за договаряне на дългосрочен договор за доставка на природен газ. Докато такъв няма, "Булгаргаз" ще трябва да закупува природен газ месец за месец, като единствените възможности са закупуване на руски газ, който е бил закупен вече от други търговци, най-вече гръцки компании".

Експертът обясни: 'Ние купуваме руски газ, но от Гърция или от други места в региона. И това  е откровено лицемерно, защото поантата в обществената дискусия е, че ние сме независи от руския газ и от "Газпром. Това не е вярно".

Коментирайки цените на газа, Владимиров каза още, че за крайните потребители няма риск. Но все пак икономиката не се състои само от домакинства, а от бизнеси. Той посочи, че има предприятия, които могат да преминат на алтернативни източници, но има и бизнеси, като химическата и торовата индустрия, които не може да заменят природния газ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.