Въпреки че броят на новите случаи расте, темпът на увеличаване намалява, каза той

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки че броят на новите случаи расте, темпът на увеличаване намалява. Всяко лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас", поясни Кантарджиев.

По-строги COVID мерки във Варна от днес

По думите на професора драстични мерки не се очакват. „Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, два пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той. Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.  

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустерни дози от ваксините.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.