Снимка: iStock
Вижте как да изберете и използвате точния уред
Виното е любима напитка за мнозина, които оценяват по достойнство вкусовете на преработеното грозде. Не много хора обаче се замислят за производствения процес, който стои зад създаването на любимата им напитка, и инструментите, необходими за превръщането на грозде във вино.
Има исторически източници, според които пресите за грозде, или поне основните принципи зад тях, са били използвани още през 1 век сл. Хр. Но простотата и ефективността на такива устройства са качества, които им отреждат важна роля в модерното винопроизводство. Уредите са подобрени в много отношения, но остават централна част за много винарски изби и домашни производители на вино.
Пресата за грозде служи за изстискване на сок от плодове и зеленчуци, като в процеса се отделят сокът от люспите и обелките, семената, твърдата маса и др. Има два основни вида преси: кошови и хидропреси. И двата вида преси за грозде може да намерите на Koledzhikov, но преди да направите своя избор е добре да се запознаете с няколко полезни съвета за използване на такъв уред.
- Пресата за грозде се ползва за повече от изстискване на грозде
Не е нужно да сте производител на вино, за да намерите практично приложение на преса за грозде. Да, това е първоначалният замисъл на уреда, но той ще ви свърши чудесна работа и за изстискване на други плодове. Може да го ползвате за всичко - от малки плодове като боровинки, до ябълки. Ще получите еднакъв резултат.
- Може да смелите материала предварително
Да, пресата за грозде може да изстиска сок от много видове плодове. Но този процес ще се улесни многократно, ако материалът бъде предварително намачкан. И това важи с пълна сила за всеки вид плод, който решите да сложите в пресата – от боровинки до круши и ябълки. В зависимост от обема плодове, който искате да изцедите, може да свършите това ръчно, или да ги поставите в пресата за лесен и бърз резултат.
- Стъблата трябва да се махнат предварително
Някакво количество стъбла е поносимо да се оставят, но не бива обемът да е твърде голям. Причината за това е, че когато стъблата се смачкат заедно с плода, те отделят голямо количество танин. Това не просто ще промени вкуса на виното към по-лошо, но и ще допринесе за образуването на мътна утайки по дъното на бутилките. Премахването на гроздето от стъблата на лозата може и да изглежда като твърде трудоемка задача, но е необходимо да се направи за добро вино. Ако ръчното почистване на стъблата е проблем, може да инвестирате в машина за тяхното премахване, която да свърши тази работа бързо и ефективно.
- Бяло грозде се пресова преди ферментация, а черно след
Много домашни производители, които нямат опит в пресоването на грозде, допускат сериозни грешки в употребата на преса. Те допускат, че пресоването става преди ферментация, което е валидно само за бяло вино. При червеното вино пресоването се случва след ферментация, което осигурява червения цвят и гъстота на този вид вина. В противен случай се получават изсветлели вина с доста пропуски при вкуса.
Изберете преса за грозде, която е подходяща за нуждите ви
Както беше споменато по-рано, има два вида преси за грозде – кошови и хидропреси. Коя от двете ще предпочетете, зависи изцяло от нуждите ви.
- Кошова преса за грозде – с нейна помощ плодовия материал се притиска от две страни – отгоре и отдолу. Процесът се извършва ръчно чрез лост, а течността се насочва по улеи за събиране в друг съд. Кошовата преса е по-евтина от хидравличната, но и изисква повече ръчно усилие при работа с нея. Препоръчително е да се използва при по-ниски обеми на плодове.
- Хидропреса – при нея притискането на плодовете се извършва отвътре навън, което осигурява равномерно налягане. Времето за работа е по-кратко от кошовата преса, а необходимостта от човешки усилия е минимална. Голямата част от работата се извършва автоматично. Тази преса е предназначена за производство на максимално количество краен продукт с бърза скорост.
И двата вида преси за грозде вършат чудесна работа за изстискване на сок от плодове и зеленчуци. Те а необходим атрибут за работа на винарни и домашни производители, които държат на качествена работа на всеки етап от производството на вино.
Материалът е предоставен от Koledzhikov.bg