Финансови анализатори за влизането на България в Еврозоната

„Етапът за приемането на еврото още не е дошъл в България. Приемането в Европейския съюз въобще не ни е помогнало. Когато приемем еврото, ние ще влезем в Еврозоната, където има страшно много допълнителни разходи - отчисления към Фонда за преструктуриране, отчисления към спасителните фондовете, които ще бъдат образувани. Това са все разходи, които ще трябва да плащаме и ще бъдат вземани от парите за пенсии, за образование, за здравеопазване. Напоследък не чуваме защо страните извън Еврозоната не искат да влизат. Това са Чехия, Полша, Унгария. Дори съседна Румъния няма никакво намерение да влиза”. Това коментира доц. Григор Сарийски от  Институт за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Финансовият анализатор допълни, че приемането на страната ни в Еврозоната няма нищо общо с инвестициите, както и че България икономически не е готова за това и доходите у нас не са се изравнили със средноевропейските.

Икономист: Вървим към рецесия през 2023 година

„Подкрепям еврото. Мисля, че е време и даже доста години пресрочихме да бъдем приети ефективно в Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и Шенген. Тези три международни стъпки, които можем да направим, ще отворят и подготвят България добре за следващата вълна на икономическото възстановяване, която неминуемо ще последва след тази рецесия”. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.