Това е последен етап от обиколката му из Обединеното кралство

Чарлз III кацна в Северна Ирландия на първото си посещение като крал, откакто наследи майка си, кралица Елизабет II.

Новият държавен глава ще посети и четирите държави, които съставляват Обединеното кралство. В Северна Ирландия той ще се срещне с политически и религиозни лидери. 

Това е последен етап от обиколката му из Обединеното кралство. Снощи хиляди хора се наредиха на опашка, за да отдадат последна почит на покойната му майка Елизабет Втора в Единбург, съобщи Асошиейтед прес.

Крал Чарлз Трети и останалите деца на кралицата застанаха на бдение около ковчега на майка си

Британската монархия предизвиква смесени емоции в Северна Ирландия, където има две основни общности: протестнанти юнионисти, които се смятат за британци, и римокатолици националисти, които се смятат за ирландци.

Това разделение подхранва три десетилетия на насилие, известно като Смутните времена, в които участват паравоенни групи от двете страни и британските сили за сигурност и в които загиват 3600 души. Кралското семейство беше лично засегнато от насилието: Лорд Луис Маунтбатън, братовчед на кралицата и много ценен наставник на Чарлз, бе убит от бомба на Ирландската републиканска армия през 1979 г.

Четвърт век след мирното споразумение от 1998 г. в Северна Ирландия продължава да съществува дълбоко общностно разделение.

Крал Чарлз III с първо обръщение към британския парламент (ВИДЕО)

Британските депутати пяха „Боже,пази краля“ след обръщението на Чарлз III към парламента (ВИДЕО)

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС