Според Асен Генов пък, ако ПП искат да се върнат в играта, трябва да предложат силни точки

Докарали сме се до ситуация, в която правителството не означава непременно добър резултат от изборите. Видяхме предходно управление, създадено под натиска на общественото очакване. Въпросът е не дали ще има правителство, а дали ще има опит за обединяване поне на три неща - обща оценка за реалността и кризите, позицията за войната в Украйна и обединение за обща визия за бъдещето. Тогава можем да видим правителство, но е малко вероятно. Всичко друго би било компромис, шантажи и извиване на ръце. Такова правителство би било безсмислено. Това коментира за "Твоят ден" политологът Христо Панчугов.

По думите му коалиция между ГЕРБ и ДПС едва ли е възможно заради настроенията срещу тях в обществото. "Нужно е да се направи реформа на администрацията, така че да не бъде политически обвързана. Поредицата от кризи се дължат на това, че без политическа воля и указание, администрацията е свикнала да не прави нищо. Всички кризи са изненада, защото не си вършат работата навреме", каза той. 

Ще получи ли подкрепа предложението на Борисов за кабинет

От своя страна журналистът Асен Генов смята, че контактната група за преговори е като стоматологичен лакмус, който да провери дали болните зъби достатъчно добре контактуват помежду си. "Изборите разделиха нещата на две групи - пропутински партии и партиите, които на дела или думи се заявяват като евроатлантически. Сред тях попада и ДПС. Борисов прояви политическа бързина и предложи евроатлантическо правителство", отбеляза той. 

Според него ако ПП искат да се върнат в играта и да спрат атаката на Борисов, трябва също да предложат силни точки. "Предстои да се подпише договор за F16, да се реши за военна помощ за Украйна. Могат да предложат тези неща. А защо не и въпросът за импийчмънт на президента. Ако ГЕРБ подкрепят тези стъпки, ще се види дали може да има евроатлантическо управление", посочи Генов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.