Според Васка Бакларова Европа се намира в сложна ситуация

Има ли риск за енергийната сигурност в България коментираха в студиото на "Твоят ден"  Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива и енергийният експерт Иван Хиновски.

Според Хиновски „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.

„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности. Тя не направи никакви усилия да диверсифицира използването на други горива. Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говорят, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той. И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурена до края на декември. Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Бакларова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.