При такъв проблем, замесването на името на България не е приятно за никого, заяви той

БСП се опасява България да не се превърне в страна във войната в Украйна. Това разясни Иван Ченчев от БСП. Той коментира информацията, разпространени от руските служби, че камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал или минал през България.  

Ченчев поиска българските служби да установят подробности.

БСП: Радев да даде ясен отговор защо България присъства в информацията за взрива на Кримския мост

„При такъв проблем, замесването на името на България не е приятно за никого, службите трябва да вземат мерки”, заяви Ченчев.  

„БСП запазваме последователно твърдата си позиция, че не желаем и ще работим България да не предоставя оръжие на Украйна. Смятаме, че не може да въоръжаваш една страна в конфликт и да чакаш мир. А ние искаме мир и диалог. Винаги има начин, трябва да се търси този начин”, заяви Ченчев.

Руското разследване: Камионът, взривил Кримския мост, се е качил на ферибот от Бургас

Запитан дали от БСП смятат, че трябва да бъде свикан КСНС, Ченчев каза, че това е решение на президента.

„Нямаме нужда да бъдем въвличане в такъв конфликт. Имаме нужда да преведем гражданите през кризата”, подчерта още Ченчев.

Кремъл: Камионът бомба за Кримския мост е тръгнал от България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Запитан дали тази тема ще е „препъни камък” за съставянето на бъдещ кабинет, ако бъде направен опит отново да се формира коалицията „ПП-БСП-ДБ”.

„Ще е както и миналият път. Имахме близо 7 месеца и имахме програма, която следвахме. Искахме да я продължим. Но правителството беше свалено. Въпреки това не мисля, че би имало проблем, ако се седне и разумно се говори по конкретните мерки. Предложения, проекти за решения внасят всички политически сили, а гласуването показва. Но програмата е друго, тя трябва да бъде следвана”, каза Ченчев.

Миналата седмица ИБ на БСП се обяви против разходи за самолети „Грипен”.

„Въпросът е въобще в тези разходи. Това са милиарди левове. Два милиарда са за F16. Ние нямаме първите още, а трябва да поръчваме втори. „Грипените” също са милиарди разходи. Това ли е необходимо сега на България? Държавата трябва да бъде адекватна на проблемите на българските граждани”, заяви Ченчев.

Той коментира и изборните резултати на БСП.

„Да, когато излизаш от управление, винаги понасяш щети. Причините са комплексни. Нароиха се много партии, които късат гласове”, каза Ченчев. Той добави, че оставката на Корнелия Нинова се иска вече 5 години от едни и същи хора.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.