Белият дом обвини Иран в лъжа

Доставката на ирански бойни дронове за Русия нарушава санкциите на ООН. Това е позицията на Съединените щати, която съвпада с тази на западните съюзници. Белият дом обяви, че Иран лъже, когато казва, че техни дронове не са били употребявани в руски атаки срещу Украйна.

Дронове камикадзе атакуваха Киев, предизвикаха три експлозии (ВИДЕО)

В понеделник Киев беше ударен от Русия с дронове камикадзе, за които се смята, че са произведени в Иран. Вашингтон е съгласен с оценката на Франция и Великобритания, че дроновете нарушават Резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Текстът е свързан с ядреното споразумение с Иран, което забранява сделки с определени военни технологии.  

ЧУДО: Спасиха котка под руините на бомбардирана сграда в Киев (ВИДЕО)

„От юли предупреждаваме, че Иран планира да продаде дронове на Русия за използване срещу Украйна. Ние също така разкрихме публично, че Русия е получила дронове от Иран, че част от плана на Русия е да внесе стотици ирански безпилотни апарати от различни видове и че руските оператори продължават да се обучават в Иран как да използват тези системи. Има обширни доказателства за използването им от Русия срещу военни и цивилни цели”, каза говорителя на Държавния департамент Ведант Пател.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.