Според плана за управление на отпадъците до 2035 година страната ни трябва да рециклира най-малко 65 на сто от общото тегло на битовия отпадък

Разделното събиране на отпадъци от години е наболял въпрос у нас. Налагането на такъв подход в оползотворяването на боклука се случва трудно, а промяната в навиците на хората става бавно.

Оказва се, че децата по-добре осъзнават колко е важно да пазим планетата. Възпитаниците на Основно училище "Джон Атанасов" в София проведоха урок по разделно събиране в образователния център на една от организациите за оползотворяване на отпадъци в столицата.

"Така например за отпадъците от хартия и картон е важно да ги приведем в минимален обем и след това да ги изхвърлим в контейнера. Пластмасовите бутилки трябва да ги смачкаме и тогава да ги изхвърлим в съответния цвят контейнер", обясни Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Цветните контейнери се събират от различни камиони. Ако се загледате, ще видите как познатите сметоизвозващи машини прибират хартията и пластмасата. Докато контейнерите със стъкления отпадък се обслужват от самосвали. Отделните видове отпадък се събират по график в различни дни. Голямо предизвикателство обаче се оказва опазването на самите контейнери.
 
"Трябва да пазим контейнерите. Често се надраскват, в лош външен вид са. Това затруднява обслужването им. Лепят се листовки, на които мястото им не е там, често биват запалвани. За да си освободят паркоместа, те ги горят", каза още Асенова.

Децата, научили най-важните уроци за опазване на природата, със сигурност няма да палят контейнери. В тях е надеждата, че следващото поколение ще има съвсем нов подход към отпадъците. Ще гледа на тях като на ценен ресурс в кръговата икономика.

"Много големи усилия влагаме в това да покажем да децата какво правим. Да добавим частица към тяхното възпитание за опазването на околната среда, през разделното събиране и рециклирането. Децата са най-добрите ни посланици. Едно дете, когато е убедено, ще направи забележка и на своя родител", каза Христо Диков, оперативен директор на “Екопак-България”.
 
А след разходка в сепариращата инсталация, децата са повече от убедени в ползите от разделното събиране. На практика виждат къде отиват всички стари хартии, кенчета, пластмасови опаковки и бутилки. Как от камионите, боклукът пътува по конвейр към сепариращите машини, след това минава през ръцете на хора, които допълнително отделят примесите. 

Годишно тук се почистват, сортират и обработват над 100 хиляди тона опаковки.
 
"И оттук нататък всеки един от видовете отпадък го доставяме до заводите, където се извършва самото рециклиране. А продуктът, който рециклираме, се връща обратно в икономиката", посочи Диков.

"Например, ако изхвърлим разделно една пластмасова бутилка, можем да спестим електроенергия за 25-минутна работа на един компютър. По същия начин телевизорът от една стъклена бутилка работи 25 минути. Ползите са налице, стига да събираме разделно и да изхвърляме в подходящите контейнери", обясни Асенова.
 
Според плана за управление на отпадъците до 2035 г. страната ни трябва да рециклира най-малко 65 на сто от общото тегло на битовия отпадък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.