Изявлението идва след като Байдън намекна, че е готов да разговаря с Путин

Русия обвини Запада, че отказът да признае анексираните от Украйна територии, прави трудни и дори невъзможни преговорите за прекратяване на войната.

Изявлението идва след като американският президент Джо Байдън намекна, че е готов да разговаря с Владимир Путин. 

След среща с френския президент Еманюел Макрон в Белия дом, Джо Байдън обяви, че няма планове да разговаря скоро с Владимир Путин. Той обаче бил готов на това, ако руският президент прояви интерес да прекрати конфликта в Украйна.

Русия публикува единен списък на чуждестранните агенти

“Вижте, има един начин тази война да приключи, рационалният начин e Путин да се изтегли от Украйна. Но изглежда, че няма да го направи. Той плаща много висока цена за това, че не успя да го направи, но и извършва истинско клане на цивилното население в Украйна. Но фактът е, че нямам непосредствени планове за контакт. Готов съм да говоря с г-н Путин, ако наистина има интерес той да реши, че търси начин да сложи край на войната. Все още не е направил това”, каза президентът на САЩ.

Кремъл коментира, че е отворен за преговори, но не и да се изтегли от Украйна. Москва незаконно анексира четири украински региона в края на септември, а в момента не контролира нито един от тях. Девет месеца след началото на инвазията, Русия изгуби повече от половината територии, които превзе.

Съветник на Зеленски: Около 13 хил. украински войници са загинали във войната

“Съединените щати все още не признават новите руски територии и това силно усложнява търсеното на обща основа за преговори. За да постигнем целите си, президентът Путин беше и остава отворен за преговори с всички страни”, каза прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че никой не може да заобиколи европейските санкции срещу Русия през Сърбия. Белград, който се надява на членство в Евросъюза, внася цялото количество газ от Русия, а мажоритарен собственик на единствената петролна компания в страната е “Газпром”. 

Байдън и Макрон се ангажираха да подкрепят Украйна, „колкото трябва”

“Никой не може да заобиколи санкциите, наложени на Русия, чрез територията на Сърбия, защото ние не участваме в престъпления, не участваме в печеленето на пари от страданието заради войната на някой друг, нито се нуждаем от допълнителна печалба”, каза Вучич.

Междувременно 6 украински посолства в Европа получиха пратки, съдържащи очи от животни. Подобни пакети са били изпратени до дипломатическите мисии на Киев в Унгария, Италия, Нидерландия Полша, Хърватска и Австрия. До момента не е ясно кой е подателят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.