Това заяви пред репортери Джон Кърби

Белият дом опроверга условното предложение на президента Джо Байдън да седне на масата на преговорите с Владимир Путин, като заяви, че той „няма намерения да провежда среща в момента”.

„Путин не е показал абсолютно никаква склонност да се интересува от какъвто и да е диалог. Всъщност, точно обратното”, заяви пред репортери съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Байдън заяви в четвъртък по време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, че би бил готов да разговаря с Путин за разрешаване на конфликта в Украйна, ако лидерът на Кремъл „търси начин да сложи край на войната”.

Русия поиска от Запада да признае анексирането (ОБЗОР)

Кърби заяви, че Западът не настоява президентът на Украйна Володимир Зеленски да започне преговори с Русия в момент, когато украинските сили имат многократни успехи срещу нахлуващите руски военни.

„Президентът изобщо не е посочвал, че сега е моментът за преговори. Всъщност, той беше последователен, че само Зеленски може да определи дали и кога ще има преговорно споразумение и как ще изглеждат обстоятелствата около това споразумение”, каза още Кърби.

„Войната може да приключи днес, без преговори, ако Путин постъпи правилно и просто напусне Украйна. Неговите войски нямат място там”, допълни съветникът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС